Ну что, пандемия начинает потихоньку скрестись в наши двери и окна. Ок, в пустые витрины и прилавки окрестных магазинов.
Мы и без того были домашней семьей. Я в декрете, муж на удаленке, 2 домашних ребенка и кошка. Так что в этом смысле нам повезло, даже если мы окажемся в строгом карантине, у нас не будет неприятного шока от непрерывного общения друг с другом.
Думаю сделать так. Писать сюда маленькие радости, которые делают мою жизнь в эти дни менее тревожной и печальной. Ну, я периодически такое практикую в теплое время года.
Итак, сегодня радость такая. Очень удачный рецепт на основе ирландского содового хлеба.
Получается огроменный каравай, румяный, пышный, поджаристый. К ночи остался жалкий кусочек, я в шоке.
Рецепт от smittenkitchen, люблю этот сайт особенной любовью.
рецепт (англ) 4 tablespoons (55 grams) unsalted butter, divided, plus more for pan
3 cups (390 grams) all-purpose flour
2/3 cup (130 grams) granulated sugar
1 tablespoon baking powder
1 teaspoon baking soda
1 1/2 teaspoons kosher salt
2 large eggs
1 3/4 cups buttermilk
1 1/2 cups raisins or dried currants
1 tablespoon caraway seeds (or more, tot aste)
Heat oven to 350°F. Grease a 10-inch ovenproof skillet and line with parchment paper. (Deb note: Mine came out a bit taller, as my cast-iron is 8-inches and deep.) If you don’t have a 10-inch ovenproof skillet, use a similarly sized cake pan or casserole dish.
In a large bowl, whisk together the flour, sugar, baking powder, baking soda, and salt. In a medium bowl, melt 2 tablespoons (28 grams) of butter in a microwave and let cool slightly, then whisk in eggs, followed by the buttermilk until combined. Add wet ingredients to dry and stir until just moistened; do not overmix. Stir in the raisins or currants and caraway seeds.
Pour batter into prepared skillet. Brush top with remaining butter. Bake until golden and firm to touch, about 1 hour.
smittenkitchen.com/2007/03/skillet-irish-soda-b...